Pobudnica

Capitalize on low hanging fruit to identify a ballpark value added activity to beta test. Override the digital divide with additional clickthroughs from DevOps. Nanotechnology immersion along the information highway.

Tista, ki nad Ljubljano lovi sončne vzhode. Drzna, vztrajna, predana, srčna. Betka Šuhel Mikolič, mentorica nastopanja v javnosti, organizatorka dogodkov, svetovalka za odnose z javnostjo. Njena formula je zelo preprosta: »Nekega dne preprosto med svoje življenjske prioritete postaviš gibanje.« Dobre občutke lahko ponavlja v nedogled, zato Šmarno goro obiskuje skoraj vsak dan. Njena neustavljiva energija se razprostira od vzhoda do vzhoda.

Še živ orkester za budnico si naštimava. Mogoče pa kdo pride pofirbcat …

Betka in Metka

‘M’ in ‘B’ res napovedujeta različni osebi, ampak ‘e’ in ‘k’ v imenih ju močno zaznamujeta in postavljata pod skupni imenovalec: e – energija in k – kilometrina.

Eno jutro sta se v mestu dobili na kavi.

Bolj preprosto je, kot se zdi.

Betka: »Razmišljam, da bi 24 ur hodila na Šmarno, sicer mi 300-tka letos ne bo ratala. Misliš, da bi zmogla?«

Metka: »Seveda! Vse je v glavi. Daj, bom hodila s tabo.«

Betka: »Resno? To bi bilo super. Skoz bi se smejali.«

Metka: »Doma si že povedala?«

Betka: »Nisem. Počakajva še malo, po možnosti do tik pred zdajci, da bo napetost trajala krajši čas.«

Metka: »Ko bo čas, bova povedali skupaj.«

Betka: »Se spomniš Janeza?  Metko in Betko  imam v češnji, je govoril… Nočeta dol… A veš, da tiste češnje ni več? Posekali so jo.«

Metka: »Nikol ne bom pozabla. Metka in Betka nočeta s češnje. Ha, ha, ha! Kako pa je Janez?«

Betka: »Po starem… Hej, sej, Metka in Betka nočeta s Šmarke tud ni švoh. Pišuka! Lej. Zgodba! Še živ orkester za budnico si naštimava… Mogoče pa še kdo pride pofirbcat.«

Dobro se je razpletlo.

Kar 1.000 Slovencev je na Šmarni Gori dočakalo dan.

Kadar nista hodili, so ju tudi nosili.

Ljudje še vedno živijo v prepričanju, da od nekdaj in ves čas skupaj hodita na Šmarno goro. V resnici se zelo redko vidita. Metka Betko zjutraj prehiti. Po temi gor in dol. Betka se sončnemu vzhodu ne odpove za noben denar. Vse ostalo je zgodovina. Nepozabna. Neponovljiva. Vsak detajl. Je le bila odbita ideja. Take imajo ljudje najraje.

Svetovalka za odnose z javnostmi, mentorica javnega nastopanja in organizatorka dogodkov Betka Šuhel Mikolič redno obiskuje Šmarno goro že več kot 20 let. Najpomembneje ji je, da se to zgodi ob pričakovanju sončnega vzhoda. Leta 2016 ni nič razmišljala, ko je javno obljubila, da jo bo obiskala 300-krat. Podaljšalo se je v 366-krat. Vsak dan? Ne. Z enim dnevom in eno nočjo je želela nadoknaditi dopustniške dni. Da nočni strahovi ne bi trajali predolgo, je za ta podvig izbrala dan z najkrajšo nočjo. Poletni solsticij. Potem se je pa zapletlo. Nastal je projekt Od vzhoda do vzhoda.

Stilistka Metka Albreht je pretekla šest velikih maratonov od Japonske do Amerike. Kadar s tekom miruje, je zagrizena Šmarnogorka. Njena energija, optimizem in večni nasmeh nikoli ne zatajijo.