PRI NAS NIMAMO JAJC

Presnica TakeAway www.presnica.com
katja-mrzel-n-1280x853.jpg
Če v čem, potem je pri pripravi hrane in prehranskih navadah vedno pred časom. Najljubši del njenega dela je ustvarjanje novih receptov, ki se začne v njeni glavi. Zametek ideje se porodi v trenutku. Mnogokrat se z njim prebudi. Potem se prične piljenje ideje, ki je lahko resnično dolgotrajno.

»Mislim, da sem Katjine rogljičke premlevala celo leto,« sklene raziskovalka okusov, Katja Mrzel, ki jo osrečuje tisoč stvari. Ples z vnukom okoli kuhinjske mize. Sprehod z njeno psičko v dežju. Branje knjige. Priprava božanske sladice. Veslanje po Ljubljanici. Gledanje zadovoljnih obrazov ljudi, ko jedo njeno hrano. Srečanje s prijatelji. Misel na ljudi, ki jih ima rada in še in še in še.

Ob čem ste se morali uščipniti in reči »Res je. Ne sanjam«?

»Ko smo letos za pusta prodali 2000 Katjinih veganskih pustnih krofov.«

V očeh vam piše, da ste perfekcionistka. Pogosta lastnost inovatorjev, če se ne motim…

Dokler si jedi, ki jo ustvarjam, ne uspem predstavljati skoraj do zadnje podrobnosti, se je ne lotim v kuhinji. Ko pa jo končno prvič pripravim, je v večini primerov že popolna, pripravljena, da jo predstavim javnosti.

»Če nam uspe pri hrani, nam lahko uspe tudi na vseh drugih področjih.«

Čemu bi pripisali največ zaslug za vaš izostren okus? Kilometrom izkušenj ali navdihu?

Kuhe sem se resno lotila že kot zelo majhna deklica. Naj prišepnem, da sem bila majhna deklica davno preden smo se resno okužili z Masterchef kompleksom. Z zdravo prehrano sem se intenzivno začela ukvarjati, ko je to bilo še zelo eksotično početje. Presnemu, veganskemu in zdravemu prehranjevanju pa sem dodala pečat gurmanskega užitka še preden je to pri nas postal trend.

Potreba po sladkorju narašča premo sorazmerno s količino zaužitega sladkorja. Manj sladkorja bomo torej uživali, manjša bo naša želja po njem.

Kilometri, navdih in strast, torej. Pravijo vam raziskovalka okusov. Kaj vse sodi v to raziskovanje?

V življenju sem naredila kar nekaj prehranskih obratov. Včasih sem radikalno spremembo uvedla od danes do jutri, drugič sem nežno korekcijo prehranjevalne smeri v mislih ujčkala celo večnost, preden sem jo udejanjila na svojem krožniku. Po vseh mojih peripetijah s hrano, ko je pripravljanje hrane postalo moj poklic, srečevanje z ljudmi, ki svoje zdravstvene in drugačne težave rešujejo s spremembo prehrane pa moj vsakdan, sem se naučila, da radikalne spremembe na kratki rok dajejo odlične rezultate in generirajo veliko navdušenje, zelo redko pa uspemo ob njih vztrajati daljši čas. Bolj dragocene so po mojem mnenju manj revolucionarne metode, ki od nas ne zahtevajo prevelikega odrekanja. Drugačna prehrana prinese s sabo cel kup sprememb, ki jim na široko odprimo vrata. Ljudje s prebojno močjo smo zmagovalci.

»Velika in pomembna prelomnica v mojem življenje je bil trenutek, ko je moj najljubši hobi, torej kuha, postal  osnova družinskega podjetja.« 

Govorite o spreminjanju navad, kar ni samo grižljaj ampak konkreten zalogaj za vsakega človeka… Kako bi se jih vi lotili?

Če nam uspe pri hrani, nam lahko uspe tudi na vseh drugih področjih. Če nam torej telo še dopušča manevrski prostor in se na svoj prehranski preboj pripravljamo zaradi boljšega počutja ne pa zaradi resnih zdravstvenih težav, ki zahtevajo spoštovanje zdravniških napotkov, predlagam dve ne preveč zahtevni spremembi. Na svoj obstoječi jedilnik vključimo več sveže in kuhane zelenjave. Zjutraj popijmo zelenjavni sok, namesto malice si naredimo zeleni smuti, pred obrokom se naučimo pojesti skledo solate, ki jo prelijemo z oljčnim/lanenim/konopljinim oljem, testenine obložimo s šopkom rukole, na rižoto si dodajmo pest mlade špinače, v sendvič naložimo poleg ostalega kos avokada in morda še nekaj rezin na žaru opečene zelenjave … Kot bomo na eni strani povečevali količino zelenjave, bomo na drugi posledično zmanjševali količino zaužitih ogljikovih hidratov. Pozitivne posledice pa si z lahkoto zamislimo, kajne?

Slišati je okusno. Pa drug korak?

Odpovejmo se sladkorju. Kava je dobra tudi nesladkana. Če smo sladkosnedi, si specimo svoje sladice  oslajene z zdravimi alternativami za sladkor. Ljubitelji čokolade kupujmo čokolado s 70 in več procentnim deležem kakava. Zanimivo je, da potreba po sladkorju narašča premo sorazmerno s količino zaužitega sladkorja. Manj sladkorja bomo torej uživali, manjša bo naša želja po njem.

Radikalne spremembe na kratki rok dajejo odlične rezultate in generirajo veliko navdušenje, zelo redko pa uspemo ob njih vztrajati daljši čas.

Gotovo obstaja kaj grešnega, čemur se težko odpoveste?

(smeh) Kremšnite.

S čim se pa razvajate?

S Katjinim sveže pečenim rogljičkom in kavo ob jutranjem prihodu v Presnico.

In s čim razvajate druge?

S Katjinimi dobrotami. Vse naše sladice so brez jajc in mleka, zato pa z vsemi najboljšimi sestavinami, ki si jih lahko zamislimo. S pirino ali brezglutenskimi mokami, z zdravimi sladili v čim manjših količinah, z domačimi marmeladami, masli in namazi iz oreščkov, z ogromno skrbi in ljubezni, ki jo vložimo v pripravo.

Betka Šuhel Mikolič

Betka Šuhel Mikolič